Annica Olsson | Att lyssna och förstå vad någon faktiskt säger..
1012
post-template-default,single,single-post,postid-1012,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Att lyssna och förstå vad någon faktiskt säger..

Ja.. det kan va svårare än man tror.

Idag började vi med Coaching-delen på skolan. Så intressant! Alla borde egentligen gå den här utbildningen. Konsten att lyssna och på vad någon verkligen säger och att ifrågasätta på rätt sätt. Det är sjukt svårt. För om vi tänker hur det ofta är. Man börjar att lyssna, sen svävar man iväg i sina egna tankar. Man kanske börjar tänka på vilken utväxt den man sitter mitt emot har. Och hör sina egna tankar: Hon/han borde lägga lite färg på det där. Sen så lyssnar man igen, sen helt plötsligt så kanske en annan tanke kommer: Oj, magen kurrar. Undrar vad jag ska äta för mat idag? Och det handlar inte om att du inte är intresserad av vad den andra säger. Det är något man måste träna upp. Att styra sina tankar. Att kunna tysta sina egna tankar. Men sen kanske dom helt plötsligt börjar prata om dig och då jäklar lyssnar du!

Det finns ju också dom som tar allting personligt. Vad man än pratar om eller hur man än säger det, så vänder dom det till sig själv. Dom tror att allt handlar om dom och är väldigt lättkränkta. Egocentriska personer men också med väldigt dålig självförtroende eller självkänsla. Och det är nog vanligare än man tror. När man är så så tror man att det alla säger handlar om dig. Då går man till attack eller ska straffa. Man har kränkt deras ego fast det kanske inte alls va så man menade eller sa. Men det va det dom hörde. Och då blir det deras sanning. Tillslut så har deras hjärna gjort om dina meningar och det du egentligen sa. Den har lagt till och ändrat tonläge.

 Sånt har man ju stött på hur mkt som helst. ”Men du sa ju det..” Ja, eller så va det du som hörde det.

Vår lärare sa massa förslag på det hur hjärnan funkar. Och det är intressant. Tex..

Säg att man har börjat träffa någon och har bestämt en middag senare på kvällen. Man sms:ar på förmiddagen och frågar om ikväll, men får inget svar. Och det går någon timme, men fortfarande inget svar. Hjärnan sätter igång. ”Hm.. varför svarar han inte? Är han inte intresserad? Har han träffat en annan? Han HAR träffat en annan…! Kan det va hon Sara som han blev kompis med på fb förra veckan? Det ÄR hon!? ÅH NEEJ! Nu ska han göra slut med mig ikväll…Det är därför han vill ses. Jag skickar ett till sms och bokar av. Idiot! Mig kan du inte lura..”

Och din ”monkey mind” är igång. Sen har du gjort din egen sanning. Hela kroppen säger det. Sen börjar du också höra saker han egentligen inte sagt. Du analyserar varje ord och tonläge och vänder det till dig själv. Egentligen så satt han bara på ett möte. Men då har man gått flera timmar och mått dåligt och hittat på allt det är. Kanske hunnit ringt några och berättat vilket svin han är som träffat en annan och vad han ”sa” till dig förra veckan..

Samma i hemmet. Hur många gånger har man inte hört eller sagt just det: ”Men du sa ju det..” Och sen visar det sig att det inte alls va så den personen sa. Man blir kränkt och tar det personligt och då är det så. Då hör man att den andra har sagt det. Men egentligen så sitter allting i ditt eget huvud. Du kan gå förbi någon och höra några ord.. då pratar dom skit om dig minsann.. Eller hör du vissa meningar tagna ur sitt sammanhang. Då tror du på det.

Det krävs träning.. Och vissa personer har nog lite svårare också med att tygla sin impuls och tänka längre och lite djupare. Alla är olika, men jag tror verkligen att alla kan träna upp det. Och då är det bra att det finns coacher man kan gå till för att få hjälp. Få hjälp att tänka lite annorlunda.

Jag tycker att det är väldigt intressant. Och det är så skönt att få verktygen. Väldigt intressant att se hur enkla frågeställningar kan förändra den som sitter bredvid. Att faktiskt få någon att tänka till ett varv extra. Att få den personen att gå in i sig själv och inse sina svagheter och styrkor. Och det viktigaste, att svälja stoltheten och våga erkänna vad man måste jobba med. Att våga säga: Jaha.. då missuppfattade jag. Förlåt!

Ska bli så roligt att få se vart denna utbildningen tar mig. Och nu får jag så många hemläxor som jag ska sitta med som faktiskt gör att jag får vända upp och ner på mig själv också. Så bra! Jag blir så lycklig varje gång jag vart på skolan och känner att det är rätt.

Idag pratade vi också mkt om energitjuvar och energigivare. Jag vet iaf hur min karta ser ut. Det tillkommer lite nya och faller borta några. Både gamla och nya. Snart är det ett nytt år. Vilka ska få följa med in i det nya året? Och om någon inte ska få det..? Är det någon den har gjort mot dig eller sitter det enbart hos dig själv?

Hjärnspöken är fan luriga alltså..

Jag är nerbäddad i en hotellsäng i Örebro och myser på som bara den.. Nu blir det en dokumentär och mer färgläggning. Den här boken är perfekt att ha på tåg. Lägg bort mobilerna och måla.

Mer färg åt folket.

No Comments

Post a Comment